Architects Collective

audacity architecture talks
Organismus Krankenhaus nach Covid-19
» jetzt Video ansehen

Großhadern Campus

Project description         

Großhadern campus new-build, Klinikum der Universität München
(University of Munich Clinic)

Location        

Munich, GER

Client

Bayerisches Staatsministerium für Wissenschaft und Kunst
(Bavarian Regional Ministry of Science and Culture)

Planning services    

Finalist Competition 2019

ARGE Competition partners

Architects Collective ZT-GmbH &
HWP Planungsgesellschaft mbH

Usable floor area BA1         

70.000 m²

Gross floor area BA1

180.000 m²

Civil Engineer          

Boll und Partner

Landscape Architect

YEWO LANDSCAPES GmbH

HVAC & Electrical Planner

ZFG – Projekt GmbH

 

                

 

New buildings enmeshed in urban fabric
On the Großhadern campus of the Munich University Hospital, five new interdisciplinary medical centers will be built in phases over the next 30 years. The first phase includes the new cardiopulmonary, vascular, oncology and diagnostics center. The concept of the master plan is a hybrid of linear and campus-type agglomeration. The buildings step back from the axis of a main thoroughfare, creating a two-storey marketplace with a spacious and landscaped inner courtyard. From this light-flooded central plaza all parts of the whole are easily accessed. On the first floor, where the transfer of patients to and from operating theaters takes place, the structures are connected by a network of walkways and bridges. Lobbies are situated along the south side and at the ends of the agglomeration and lead to sloping thoroughfares that cross the buildings along an east-west axis. A ramp connects the green forecourt to a planted roof atop the main concourse. This flowing transition into the surrounding area reinforces the green language of the clinic.

Green space and rooms with a view
The buildings sit as free-flowing forms undulating across their landscaped surroundings. The roof garden atop the main concourse serves as a unifying element that brings a soothing quality to the users. The roofs above the second floor serve as garden terraces, therapy gardens and recreation areas. Most bedrooms are arranged along the outer facade and enjoy a view of the surrounding parkland, or of the roof garden, aiding towards recovery. Service spaces are arranged around inner courtyards that provide light and ventilation and shorten access to and from served spaces. The courtyards are landscaped to maximize well-being and are a recurrent theme throughout the building. Indeed, the project makes extensive use of green space: in the patients’ existing and spacious south garden, in the garden roof atop the concourse and in the courtyards and roof terraces.


Main Concourse


A main thoroughfare with a two-storey plaza, walkways, bridges, ramps and a landscaped roof create a new campus which optimizes natural light and circulation. Plentiful access to open space provide the highest level of well-being for patients and staff alike.

Site plan


Model 1:500

Diagram green spaces


Diagram

Diagram


Section


Model 1:500

Model 1:1000