Architects Collective

audacity architecture talks
Organismus Krankenhaus nach Covid-19
» jetzt Video ansehen

“Ein Viertel Grün” Wiener Neustadt, Plot 8

Project description

Residential development, new-build

Location

Wiener Neustadt, AUT

Client

EWG Erste gemeinnützige Wohnungsgesellschaft mbH

Scope of services

Conceptual design / Planning application / Technical design / Artistic consultation

Planning phase

2018 – 2024

Building phase

2021 – 2024

Site area

2.500 m²

Usable floor area

2.800 m²

Gross floor area

3.900 m²

“Ein Viertel Grün” Wiener Neustadt, Plot 8
A colourful, lively neighbourhood with lots of green – such is the vision for the new residential development in the south of Wiener Neustadt. Built on the site of the old football stadium, this modern urban quarter comprises eight building plots divided between three developers and five architectural offices. “Ein Viertel Grün” is a well thought-out mix of high and low buildings with compact structures surrounded by a bounty of green space, offering apartments of a variety of types and sizes, either subsidised or privately financed. Construction is due to take place from 2021 -2024.

Diversity with a view
Architects Collective is in charge of ten buildings on four building plots, comprising 160 residential units (out of a total of 500). The colour scheme reflects the surrounding area and the numerous building typologies of the development, with earthy green, brown and yellow featuring prominently and highlights in shades of blue and specks of pink. All apartments have their own external space: either spacious private gardens on the ground floor or balconies with a view – often looking in three directions.

Plot 8 will be developed by EWG and consists of two residential blocks. The first block is curved and elongated, houses three and four room apartments and looks towards the small stream to the West, while an East-facing arcade gives onto the centre of the development, which includes a playground. The arcade is accessed by an elevator and two stairwells. The second block is a six-storey block with four apartments per floor arranged around a circulation core. This block houses two and three room apartments. Each apartment has a large window and a loggia situated on the corners of the building, offering panoramic views. The main entrance, meeting area, bicycle, garbage and laundry rooms are arranged along an arcade. A fitness room open to all residents is situated on the ground floor and connects to the centre of the development, which includes a playground and landscaped area. The colour concept for both buildings is beige tones with yellow highlights. Under the arcades, salmon-coloured ceramic tiles will also be featured. This part of the development totals 39 residential units with a useable living area of 2,800 m².

Green space and mobility concept
A newly created public park stretches across the development, while driveways and parking are located underground. A kindergarten and information point are centrally located, whereas playgrounds and meeting points are dotted between the buildings. Car sharing facilities, bike paths and easy access to public transport complete the mobility concept and encourage quiet and green living.


Masterplan

Site plan



Ground floor

A colourful, lively but quiet neighbourhood with lots of green.



“Green quarter” is a well thought-out mix of buildings surrounded by a bounty of green space, offering either subsidised or privately financed apartments.

Standard floor 


Datenschutz & Cookies

Wir ersuchen um Ihre Zustimmung für Cookies. Marketing-Cookies werden erst mit Ihrer Zustimmung verwendet, unsere Website ist werbefrei. Mehr erfahren

akzeptieren

ablehnen