Architects Collective

Weingut Sattler

Project description

Construction of a winery
including barrel vault, tasting room,
office and guest rooms

Location

Tadten, AUT

Client

Erich Sattler

Planning services

Architectural planning / schematic design
design development / construction documents /
site supervision

Completion

2010

Floor area

400 m²

© Photo Credits

Wolfgang Thaler

Logical additions
Built on a 12 x 120 meters property, the Sattler Winery – located in the center of the village Tadten in Austria’s Burgenland region – was strategically expanded and remodeled. The formerly heterogeneous structure of the building was transformed into a coherent whole, offering various views, angles and topographies that relate to the state of the sun, the surroundings and the inner courtyard. Different room heights and the arrangement of different climate zones make the buildings flexible in use. The wine hall, for example, can be split into processing areas as well as storages for bottles, wine and barrels according to need.

The wine loft
Part of the open sequences of rooms with covered and open terraces on three levels is the central loft, a meeting place for customers, wine merchants, journalists and other guests. This open space is characterized by diagonal walls made of wood and glass, which can be partly moved and impart an exciting, bright and warm aesthetic. The roof of the wine-loft can be walked on, offering a 360 degree view to the vineyards and further ahead to Burgenland’s beloved lake, the Neusiedlersee. Like a good wine that unfolds upon opening, the surprising secrets of this house can be experienced little by little.

 


The construction of the Sattler Winery elegantly fits into the village structure.


Like a good wine that unfolds upon opening, the surprising secrets of this house can be experienced little by little.


The Sattler Winery is built on a 12 x 120 meters property and consists of barrel storage room, production areas, state rooms and living spaces.

 


Wine-tasting room


The central loft is meeting place for customers, wine merchants and journalists.


Wine-tasting room


According to need, the wine hall can be split into processing areas as well as storages for bottles, wine and barrels.


View from the terrace

Kitchen


View to the inner courtyard at night

Barrel room


Different room heights and the arrangement of different climate zones make the buildings flexible in use.


Roof terrace


At the end of the corridor one awaits a 360 degree view to the Neusiedlersee and the vineyards.


Model