Architects Collective

Schulzentrum Zell am Ziller

Project description

Renovation and extention of a school building
including middle school, music school and social clubs

Location

Zell am Ziller, AUT

Client

Hauptschulverband Zell am Ziller
und Umgebung Immobilien KG

Architecture

Architects Collective
Bernhard Eder

Competition

2011 (1st prize)

Completion

2012

Floor area

7,900 m²

© Photo Credits

Wolfgang Thaler

"Functional redevelopment”: What at first sounds like a time-conditioned structural necessity, has – in the case of the Schulzentrum Zell am Ziller – turned out as an exciting construction project. Above all, it offers pupils the opportunity to spend a considerable part of their young lives in an inspiring atmosphere, where they can study and make music.

Hitting the right note
The guiding principles for this project in Zillertal Valley, Tyrol, were architecturals virtues such as transparency and openness. To meet the needs of the students and the faculty, a contemporary school building was constructed in front of the original school, which was built in 1968. The new structure, featuring a broad and open formal language, easily adapts to the alpine landscape. In addition to its function as a practice and training place with a focus on music, it also provides space for events and meetings.

Alpine fit
The reduced but refined design language lets the building flow from the inside outwards and vice versa. The welcoming foyer, a gymnasium lowered to the split level, a panoramic terrace in the shape of a walk-on roof and other architectural surprises make a visit to the center an everyday experience. Concrete, many glass surfaces and warm wood hues create a suitable and sustainable environment. 


The gymnasium, lowered to the split level, creates a special atmosphere.


Concrete, many glass surfaces and warm wood hues create a suitable and sustainable environment.




Site plan


Natural light, which flows vertically and horizontally through the building, creates openness and transparency.


The interior of the school impresses with the materials glass and wood.

Architectural virtues such as transparency and openness were the guiding principles.